Family houses

Barcelona. Spain

(0 ratings)

44 social housing units for the elderly in Quatre Camins

RAVETLLATRIBAS ARQUITECTES | PERE JOAN RAVETLLAT, CARME RIBAS, NICOLÁS MARKUERKIAGA

Description Technical file

This project began with the compact geometry of its street-facing façade, which is then deconstructed and staggered in the interior façade with the aim of improving its relationship with the patios of the neighbouring dwellings.

This project proposes the construction of an urban building aligned with the streets and open towards a good orientation and views, in a location where most dwellings face south or south-west. The main stair and lift nexus and a secondary emergency staircase provide access to fortyfour dwellings, two of which are adapted. All of the units, with a usable area of around forty-one square metres, feature a conveniently protected exterior space, particularly those on the ground floor as their position affords them a larger area.
The adaptation to the plot’s topography has also been designed to include communal spaces such as multipurpose interior halls, exterior spaces, reception, concierge, cleaning room, laundry room, clotheslines, etc. A range of welloriented communal spaces with no unevenness whatsoever, where elderly people can engage in all sorts of recreational and service activities. To this end, the interior spaces on the ground floor, first floor and upper floor create continuities with the exterior, configuring open-air spaces that take advantage of the uneven terrain. The building’s final structure appears compact from the street but is deconstructed and staggered in the plot’s interior, embracing its south-facing orientation and domesticating its contact with the patios of the neighbouring dwellings.
The façade itself features 15mm-thick continuous exterior StoTherm insulation with a glass mesh reinforcement on a layer of render. It contains openings protected and controlled by trellises and shutters, allowing the building’s energy performance to be controlled. The project was preceded by a study carried out by Energiehaus that included a series of measures to ensure the project met the Passivhaus building requirements. The ground-floor communal areas are ven- tilated by double-flow air conditioning units with energy recovery. The dwellings are conditioned via an exterior aerothermal unit. This system provides hot water for domestic uses, which then passes through a three-way valve to heat the entire dwelling using just two radiators, one in the lounge and another in the bedroom.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
   
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Barcelona. Spain. Arquitecto Architect: RavetllatRibas arquitectes | Pere Joan Ravetllat, Carme Ribas, Nicolás Markuerkiaga. Arquitecto técnico Quantity surveyor: Ángel Gil. Colaboradores despacho Office Collaborators: Joan Valls, Miquel Reina. Estructuras Structures: STATIC Ingeniería. Instalaciones Facilities: JG Ingenieros. Passivhaus Passivhaus: Micheel Wassouf. Pro- motor Developer: Patronat Municipal d’Habitatge de Barcelona. Constructora General Contractor: Construcciones Caler. Superficie Area: 4.061,31m2. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: Octubre 2017. Fotografía Photography: Adrià Goula i Jordi Surroca.
Contact
Pere Joan Ravetllat
Barcelona
Carme Ribas
Barcelona
NICOLÁS MARKUERKIAGA

RAVETLLATRIBAS ARQUITECTES

Photography
Adrià Goula
Barcelona
www.adriagoula.com
Jordi Surroca