SALOU, TARRAGONA. SPAIN

(0 ratings)

Carles Buigas Street

NÚRIA SALVADÓ + INÉS DE RIVERA, DANIEL LORENZO

Description Technical file

This interesting and ephemeral project is part of a university study that aims to reflect on the various possibilities for transforming a city’s road space, with the goal of reducing the negative impact of urban traffic.

Since 2013, a group made up of researchers from the Rovira y Virgili University (URV) and the Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) has been working on the analysis, diagnosis and development of proposals for the regeneration of Carles Buïgas Avenue, commissioned by the Salou town hall. Carles Buïgas Avenue is one of the main transport, nightlife and shopping hubs of the coastal town of Salou; one of the arteries that continues from the town’s main coastal promenade, Jaume I Avenue, and is currently suffering from progressive urban decay.
A process of urban analysis and diagnosis has revealed a high density of private vehicles in this public space, alongside a progressive outwards expansion of shop fronts, resulting in a low-quality urban space.
The proposal gives priority to pedestrian traffic over private vehicles in an area with high traffic during the summer months. A low-cost seasonal project of a festive nature aims to gather feedback to develop proposal for the redevelopment and adaptation of the area, with the goal of improving its present conditions.
The design of Piloto Street has a distinctly ephemeral and reversible character. Thus the the proposal is removable, recyclable, easy to install (it alters 7,500m2 in a maximum of 3 weeks) and economical (16 euros/m2 versus the average cost of 84 euros/m2 to redevelop a street). In terms of construction, the project is identified by three primary elements through which it reconfigures the use of the space, making changes that are publicly visible:
1.- Non-slip yellow acrylic paint applied in two patterns based on circles with a 58cm diameter. The use of a single shape with variations along its interspacing gives the project consistency, creating an even tapestry that extends along the street geometrically.
2.- A recycled open-head drum 58cm in diameter and 85cm in height, also yellow. This element establishes the vertical plane of the new boundary between the pedestrian space and the traffic-restricted area.
3.- A 160cm vertical luminaire attached to a wooden post inside the drums. The overhead installation traverses the street lengthwise, establishing an unbroken line that connects the drums. Its shape and arrangement create a lighting effect that transforms the street’s appearance at night, giving it a festive atmosphere in line with the proposal’s initial goals.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Salou, Tarragona. Spain. Arquitectos Architects: Núria Salvadó | Habitar (Universitat Politècnica de Catalunya) + Inés de Rivera, Daniel Lorenzo | [rum]lab (Universitat Rovira i Virgili). Colaboradores Collaborators: Mireia Pla, Anna Puig, Alba Arboix, Núria Ortigosa. Promotor Developer: Serveis Tècnics arquitectura-planejament i gestió | Ajuntament de Salou. Constructora General Contractor: García Riera, Seymo, Señalización y Movilidad S.L. Superficie Area: 10.500m2. Fecha finalización de la obra Completion date of the works: verano 2017. Fotografía Photography: Adrià Goula.
Contact
Núria Salvadó

Inés de Rivera

Daniel Lorenzo

Photography
Adrià Goula
Barcelona
www.adriagoula.com