MOLLET DEL VALLÈS, BARCELONA. SPAIN

(0 ratings)

Police Station

TALLER 9S ARQUITECTES | ORIOL CUSIDÓ + IRENE MARZO

Description Technical file

The strategy of dividing the initial programme (police station and library in the same building) into two bodies in order to generate an urban park in its interior characterises this interesting project, in which sustainability and the design of the colours take centre stage.

The new local police station in Mollet del Vallès is conceived as part of a unitary project that also included the design of the new Jordi Solé Tura central library and the development of the adjacent urban setting. This was the winning entry in a public competition for the simultaneous construction of the two public facilities on a 3,200-m2 plot owned by the municipality located near the urban centre, an area yet to be developed. The police station takes up three floors. The ground floor at street level is formalised as a closed plinth (which includes the car parking area and many of the logistics zones) and the two upper floors, arranged on the foundation in relation to the interior garden, adopt a more luminous and friendly language. The central corridor, which lays out the programme in optimal fashion on the two upper floors, is conceived as an active axis that opens up in the ends, connects the different floors with a double space and opens up to the views of the outside. In the top floor a linear roof light optimises daylight in the median centreline and facilitates natural ventilation through motorised windows that reduce the energy consumption derived from ventilation in intermediate seasons. The workspaces with permanent activity and higher requirements of comfort are situated with views over the park. A system of aluminium slats provides solar control and maximises the lighting quality inside the workspaces. The slats are designed in six bright colours, interlayered in a play of colourful transitions. These same six colours are used on the back façade, where the windows become coloured pieces opening up in a strict grid of modules.
The building is conceived so as to maximise energy efficiency through the dovetailing of its geometry, the efficient design of its shell and installations and by giving it a compactness that improves its thermal performance, leading to savings of 49% in energy consumption compared to an equivalent tertiary
building. The associated savings of the building amount to 19,000 kilos of CO2, equivalent to the daily consumption of 12,800 cars or the annual planting of 960 trees.
The façades are ventilated thanks to polymer concrete panels, and the panes adapt to the different orientations by combining solar factor and low emissivity. The roofs feature vegetation in the areas near the park, on ventilated floating slabs in the installation areas.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
 
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Mollet del Vallès, Barcelona. Oficina de arquitectura Architectural practice: taller 9s arquitectes. Arquitectos autores de la obra Author architects of the work: Oriol Cusidó + Irene Marzo. Aparejador Quantity surveyor: Juan Carlos Cayuela, Ayuntamiento de Mollet. Equipo Team: Jordi Tomasa, Catarina Marques, arquitectos. Gestión proyecto Project Management: Servei d’Equipamients i Espai Públic (SSEP), Diputació de Barcelona. Cálculo estructuras Structure calculation: Carmela Torró, Núria Rello Instalaciones Facilities: Lluis J. Duart Consulting. Promotor Developer: Ayuntamiento de Mollet. Constructora General Contractor: Abolafio construccions. Superficie construida Built area: 1.962m2. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2017. Fotografía Photography: Adrià Goula Sardà.
Contact
TALLER 9S ARQUITECTES

ORIOL CUSIDÓ

IRENE MARZO

Photography
Adrià Goula
Barcelona
www.adriagoula.com