Museums and exhibition spaces

Barcelona. Spain.

(0 ratings)

Refurbishment of Vicens House.

MARTÍNEZ LAPEÑA – TORRES ARQUITECTOS | JOSÉ ANTONIO MARTÍNEZ LAPEÑA Y ELÍAS TORRES + DAW OFFICE | DAVID GARCÍA

Description Technical file

The project consisted of refurbishing a summerhouse built by the architect Antoni Gaudí in 1885, enlarged
and reformed by Joan Baptista Serra de Martínez in 1925 and
unfortunately modified and extended in 1965 to now transform
it into a museum. In 2005 the house was listed as a World
Heritage Site by UNESCO.

Determined to show respect for Gaudí’s original work and to
recover the house, it was agreed to de-list the various bodies
added in the 1965 enlargement, which significantly modified
the northwest façade and made it difficult to interpret the
ensemble.

The intervention seeks to bring Gaudí’s original work back
to life, both façade and interiors, as well as the conception
of the house enlarged by Serra Martínez. The interiors of
the enlargement, which were greatly manipulated when the
single-family house was converted into a multi-family one,
were cleaned up and liberated to set up the new staircase, lift
and museographic spaces that complement the original house.
The intervention on these spaces made room for the installations
required for the museum, thus liberating the space of
the original house.

The staircase, a singular vertical element accompanied by
a lift, occupies the central core of the building and connects
the old holiday home with the volume added at a later date,
emerging on the roof with a new volume in a geometry that
complements the house’s Moorish style.

The interventions suggested for refurbishing the house and accommodating a museum turned into an agreement between different architectural moments that never went hand in hand. This is therefore a conciliation project: a dialogue between two architectures distanced by a forty-year interval.

In the Vicens House, Gaudí created his first walkable roof, a space for escape and contemplation, a veritable vantage point over 19th-century Barcelona. If there is a space in the building where the influence of oriental architecture can be perceived, it is undoubtedly the roof. The towers and domes situated in the building’s various corners display the influence of Islamic and oriental architectures. In the refurbishment and restoration process undertaken, all the elements that form the roof have been waterproofed and repaired.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Barcelona. Spain. Arquitectos Architects: Martínez Lapeña – Torres Arquitectos | José Antonio Martínez Lapeña y Elías Torres + Daw Office | David García. Arquitecto Técnico Quantity surveyor: Dalmau + Morros Tècnics. Colaboradores Collaborators: Static Ingeniería, estructuras, Consulting Oficina Tècnica Lluís J. Duart, instalaciones, Restauracions POLICROMIA, restauración. Colaboradores estudio Studio Collaborators: Equipo Martínez Lapeña – Torres: Adrià Orriols (Arquitecto responsable del proyecto y de la dirección de obra), Carla Coromina, David Costa, Roger Panadès, Galo Pujana y Jennifer Vera. Equipo Daw Office: Jesús Amengual (Responsable de la dirección de obra), Diana Jiménez, Violeta Linares, Pablo Navas, Laura Pérez, Aina Santasmasses, Cristina Sarandeses, Aina Tugores y Carlos Tugores. Promotor Developer: Casa Vicens-Gaudi SAU. Constructora General Contractor: UTE Calaf - AMC5. Superficies Areas: 1.219m² (superficie construida) y 375m² (superficie de jardín). Redacción proyecto Project Draft: 2013-2015. Fecha inicio y finalización de la obra Start and completion date of the works: 2015-2017. Fotografía Photography: Pol Viladoms.
Suppliers list
Ascensor: Otiswww.otis.com

Pavimentos de barro manuales: Teulera Can Benitowww.canbenito.com comercial@canbenito.com

Restauración carpinterías, exterior y mobiliario museográfico: Puigdellívol www.puigdellivol.com puigdellivol@puigdellivol.com

Suelo y escalera de madera: Parketsol www.parketsol.com info@parketsol.com
Contact
José Antonio Martínez Lapeña
Barcelona
Elías Torres Tur
Barcelona
Martínez Lapeña - Torres Arquitectos