Hotels

Cala d’Or, Mallorca. Spain

(0 ratings)

Inturotel Cala Esmeralda, refurbishment of suites and communal areas

Isabel López Vilalta + Asociados

Description Technical file

This project in an existing building erected in the 1970s, typical of Ibiza’s architecture and with a significant and undulating façade that envelops it, is immersed in the quest for an interior and exterior dialogue, to which we must add the functional synergy inherent to its uses, circulation and space.
This project was undertaken in two stages: on one hand, the reform of the suites and, on the other, the remodelling of the swimming pool and its communal areas. The hotel is situated next to the renowned Cala d’Or resort in Mallorca.
The interior refurbishment project strategy throws up 20 suites distributed between the two floors of the new building. The corridors that lead to the rooms are accessed from a foyer dominated by a fountain of bamboo and cotton lamps that makes the most of the building’s triple height and operates as an artistic installation. The upper floor holds a series of suites that enjoy a private terrace, while on the ground level the remaining ten suites have been designed with small private pools. The aesthetic applied is a mixture of styles inspired in the 1970s, the year when the hotel was built, in the island’s craftwork tradition and boasting a Mediterranean ambience. The carefully chosen and designed materials and furniture are in keeping with this premise and achieve a harmonious whole that shape a contemporary and colourful hotel.
The 35-m2 of the terraces in the upper-floor suites are furnished with an armchair, a swing seat and a table underneath a pergola. Here we also find a tempting chillout zone with a double deck chair and views of the sea.
For their part, the ground-level suites have a small terrace also equipped with a table, a swing seat and a bench that leads to an attractive exclusive-use pool.
The swimming pool, designed in subtle and elegant lines, presides over the communal space situated between the two buildings: a dry-stone wall has been erected around it that retains the Balearic essence and connects with the terrace. This space belonging to the restaurant has been fitted out with the same tables and chairs as those by the pool to thus achieve uniformity in soft and pleasant tones that visually transmit a sensation of amplitude.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
         
         
   
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Cala d’Or, Mallorca. Spain. Autor Author: Isabel López Vilalta + Asociados. Equipo reforma suites Suite refurbishment team: Isabel López, Marta Alonso, Silvia Cabestany, Jordi García, Miquel Camps y Joan Salvadó. Equipo reforma zonas comunes Communal areas refurbishment team: Isabel López, Marta Alonso, Núria Ballesteros, Francesc Abajo, Xavier Prat, Carlos Rodríguez, Helena Hernàndez, Carla Puig y Jordi García. Ingeniería reforma suites Suite refurbishment engineering: Jeroni Llaneres (Jaume Sánchez Arquitecte) y AM Technical Group. Ingeniería reforma zonas comunes Communal areas refurbishment engineering: Jeroni Llaneres (Jaume Sánchez Arquitecte) y Ambginy. Diseño gráfico reforma suites Graphic design reform suites: Maria Manresa. Cliente Client: Inturotel. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: Mayo 2015 (suites), mayo 2017 (zonas comunes). Superficies de actuación Surfaces of action: 76,9m2 Suite (41,5m2 interior + 35,4m2 terraza), 1648m2 planta baja zonas comunes (370m2 Lobby + 404m2 Bar / Salón + 434m2 Restaurante + 440m2 Bar exterior) y 795m2 cubierta con piscina. Fotografía Photography: Alejo Bagué.
Suppliers list
Iluminación Técnica: Difusiona www.difusiona.eu info@difusiona.eu
Mobiliario Contract: Sillería Vergés www.sveges.com info@sverges.com
Contact
Isabel López Vilalta
Barcelona
www.tarruellalopez.com
Photography
Aleix Bagué
Barcelona