Other interior spaces

Barcelona

(0 ratings)

Baixada Santa Eulàlia 3

Mónica Recoder Canudas y Diego Ruiz Calzado / llrrarq

FAD Awards finalist 2017  Interior design
Description Technical file

The Jury’s appraisal: A programme of two homes that subtly adapts to the walls of a historic building thanks to recovering and enhancing the central courtyard, generating a communal space for both dwellings while at the same time instrumentalising the lighting, ventilation and views in order to improve the indoor quality of the served spaces. The new layout furnishes the new functions and minimises their impact while succeeding in establishing a dialogue with the wall stratigraphy
This is an intervention on a building located on the perimeter of Barcelona’s Roman town. Through the information provided by the City Hall we obtained the layout of the Roman wall, which crosses part of the building in question. On the ground floor, concealed behind a set of partitions, remains of the wall itself appear.
It is a residential building, with two retail premises on the ground floor, and the intervention acts on the ground floor entrance and the dwellings on the first, second and third floors. It consists of two dwellings accessed from a central patio located on the first floor, which becomes a communal space for both homes. The intervention proposal aims to enhance this patio, recovering its original section and thus allowing the homes to be open towards the patio, improving their sunlight exposure, lighting and ventilation as well as creating crossed views throughout the interior.
The second floor is accessed via the existing staircase at the back of the plot which connects the second and third floors, extending it to the ground floor.
Thus the entrances to each dwelling are organised and separated, and the use of the outdoor spaces is privatised thanks to the first floor’s exclusive patio and the terraces of the second and third floors.
The intervention on the dwellings is resolved by eliminating the existing interior divisions, except for those that are load-bearing or have historical value, and by introducing a set of prefabricated elements in the form of boxes and furniture that fulfil necessary functions in each room as well as dividing the spaces at the user’s discretion. These new elements create overlapping layers of new and old, overlaying new strata, allowing hidden presences to come to light and making the passage of time visible, in which memory is reconstructed from the present to its original state.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same photographer
         
         
   
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Baixada Santa Eulàlia 3, Barcelona. Spain. Arquitectos Architects: Mónica Recoder Canudas y Diego Ruiz Calzado / llrrarq. Aparejador Quantity surveyor: Rafael Cercós Ibáñez. Colaboradores Collaborators: Maria Solanich Carbonell. Estructuras Structures: Manuel Fernández Pérez / Bernuz-Fernandez arquitectes. Constructora General Contractor: Construbuch S.L. Ejecución Execution: 2016. Fotografía Photography: José Hevia Blach.
Suppliers list
Cortinas, tapicería, mesas de hierro, iluminación decorativa: Tangent Interiorisme www.tangent.cat tangent@tangent.cat
Iluminación técnica: Ineslam Iluminación www.ineslam.com ineslam@ineslam.com
Contact
Photography
José Hevia
Barcelona
www.josehevia.es