Family houses

Palafrugell, Girona. Spain

(0 ratings)

Lattice house

Emiliano López y Mónica Rivera

Description Technical file

A fine calligraphy is the result of designing a subtle lattice formed from a series of white ceramic pieces. They establish a fitting relationship between the indoor and outdoor space, which fronts the distant Mediterranean sea.
The house is situated in the heights of the coastal sierra of Les Gavarres, in close vicinity of the Sant Sebastià lighthouse, in an underdeveloped area covered in pines, cork oaks and holm oaks.
The project is divided into two volumes with the aim of orienting the communal rooms towards the views of the sea and to adapt to the shape and topography of the site. Both volumes come together in the north face, connecting the interior routes of the house. In the rooms in direct contact with the terrain, fine glass windows are recessed into the façade plane, enough to avoid the sunlight in the summer while letting it in during the other seasons. These rooms are open-plan, very luminous spaces for family life, and the glass doors can be fully opened to become porches integrated into the flat part of the garden. A breezy outdoor kitchen located in the north part gives continuity to the indoor kitchen, which looks to the sea through the living room.
The rooms on the upper floor, which are fully glazed and south-facing, are protected from the sun and filter the views by a delicate glazed ceramic lattice separated from the joinery. The lattice, sporadically interrupted to frame the distant views of the sea and the port, is built from simple ceramic flooring pieces produced by Ceràmica Cumella.
Two prefab pieces in white concrete frame the surface of the lattice: the top one finishes off the landscaped roof of the building and the bottom one conceals roller blinds that enclose the house completely. The ensemble rests delicately on the building’s load-bearing structure, made from in-situ sanded concrete.
Climate control in the house is an aerothermal system which in the cold season generates hot water circulating through a continuous circuit underneath the limestone floor of the whole house, while in warmer, more humid seasons it generates cold air that, through heat exchangers, brings cool air to the rooms.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
+ on the same photographer
         
         
   
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Palafrugell, Girona. Spain. Autores Authors: Emiliano López y Mónica Rivera, arquitectos. Aparejador Quantity surveyor: V. Romero. Colaboradores Collaborators: Mària Canel, Javier Redondo Y Cristina Ros. Estructuras Structures: BIS structures. Paisajismo Landscape: Roser Vives. Instalaciones Installations: CVit Enginyers. Redacción proyecto Project Draft: 2014. Fecha de finalización de la obra Completion date of the works: 2016. Superficie construida Built area: 468m2. Fotografía Photography: José Hevia y Juande Jarillo.
Suppliers list
Carpintería de aluminio: Vitrocsa by Plantalech www.plantalech.com plantalech@plantalech.com

Cubierta ajardinada: Jardinatura www.jardinatura.cat artur@jardinatura.cat

Herreria: Nova Ferralum +34 618 185 442 novaferralum.comercial@gmail.com

Instalaciones: Portet Instal-lacions www.portet.cat info@portet.cat
Contact
Mónica Rivera
Barcelona
www.lopez-rivera.com
Emiliano López
Barcelona
www.lopez-rivera.com
Photography
José Hevia
Barcelona
www.josehevia.es
Juande Jarillo