Family houses

Port de Salau, Lleida. Spain

(0 ratings)

Shepherd’s hut in Salau

Josep Bunyesc

Description Technical file

A large dose of architectural sensibility and respect for the landscape have led to the construction of these small buildings in a natural landscape of great beauty and fragility.
In the Natural Park of the Alt Pirineu, near the border with France, the Generalitat de Catalunya government, with funding from LIFE Piroslife project, has built a type of hut intended for sheltering a shepherd who looks after a flock of sheep during the summer months, thus favouring coexistence between the primary sector and the brown bear population.
So far two units have been built. These prefab huts have been installed with the help of a small crane or a helicopter where required, according to the sector’s accessibility.
To reduce assembly time, these constructions are prefabricated from local wood, as these lightweight elements are easy to transport. The walls are made from wood and insulated with sheep’s wool and wood fibre for the shepherd’s greater thermal comfort. The ventilated façade in local black pinewood, which in time will turn into a greyish colour, will allow it to integrate into its setting, acquiring a rock-like appearance. The shape of the roof answers bioclimatic criteria, and the south façade has been fitted with a large glass pane to allow views of the landscape and let the sunlight in. The door and small lateral window allow the interior to be properly aired. The roof, on its south side, has the right gradient for installing photovoltaic panels that will provide the shepherd with electrical energy. The north façade, which has no openings, protects from the wind and the build-up of snow in the winter.
The wooden structure is separated from the natural terrain with either gabions filled with local stones or small concrete piles with the aim of letting water and air pass through and avoiding any footprint or alteration on the natural terrain.
The suspended floor has been built from glued laminated wood and the walls and roof from a lightweight wood framework in the interior. The natural materials used for the foundations are local stones which, together with the use of prefab wooden elements, creates a small, fully collapsible building that will leave no trace behind it when it is dismantled in the future.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
   
+ on the same photographer
   
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Pallars Sobirà, Alt Àneu, Coma Vinyals, Port de Salau, Lleida. Spain. Autors Author: Josep Bunyesc, arquitecto. Promotor Developer: Generalitat de Catalunya, programa europeo PirosLife. Constructora General Contractor: Fustes Sebastia. Cota Altitude: 1900m. Ejecución Completion: 2016. Durada de las obras Duration of the works: 2 semanas. Uso Use: ramadero. Fotografía Photography: Stella Rotger.
Contact
Josep Bunyesc

Photography
Stella Rotger