Family houses

Doade, Ribeira Sacra, Lugo. Spain

(0 ratings)

A’Bodega, or how to live in an old stone cellar

Estel Ortega Vázquez + David Pou Van den Bossche

Description Technical file

Framed by a landscape of exceptional characteristics, a strategy involving the creation of gaps allows the authors of this project to fit into a setting in which stone and vines in terms of matter and sun and wind in terms of energy build the landscape.
The old wine cellars of the Ribeira Sacra were (and are) heterogeneous spaces connected to the dwelling, places where activities revolving around the local economy are undertaken, and so it is commonplace to find ensembles of several stone constructions that accommodate all kinds of uses: conserving sausages from slaughtering, oregano, wine from the harvest and firewater. Hay is stored and grazing livestock housed here.
The project recovers an old wine cellar, comprehensively refurbishing and transforming it into a new dwelling. The initial volume consists of two bodies: a two-storey construction that contained the hayloft and a second ground-floor one that integrated the court and the cellar. Both are semi-buried in the slope of the west façade and open on to it above the landscape. The project was based on three premises: respecting the initial volume and the local architecture; using local materials and making the most of the light, ventilation and vistas.
The proposal is integrated into this context, accommodating itself to the limits of the existing walls and incorporating the values of the local architecture, tectonic drywall volumes with few perforations that do not eschew a contemporary language. The materiality is based on creating a shell made from local stone (the roof is covered in slate reclaimed from an old house) and wood.
The strategy employed for emptying the builds had the goal of counteracting the initial situation of the main volume, which is semi-buried and has a very wide centreline. Perforating the corners creates courtyards that establish diagonal relations to ensure interior lighting, crossed ventilation and distant vistas. This strategy also defines the façade openings as gaps and not as conventional windows, producing an appearance of a tectonic house with no windows yet establishing a continuous relationship between the interior and the outdoor landscape.
To ensure correct rainwater drainage, the roof operates as a system in which slopes, eaves and a series of perimeter gutters expel the water.



add to my library

Share |

 

+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Doade, Ribeira Sacra, Lugo. Spain. Autors Authors: Estel Ortega Vázquez + David Pou Van den Bossche, arquitectos. Instalaciones Installations: José María González Novoa. Electricidad Electricity: José Antonio Pérez Blanco. Carpintería Joinery: Carpintería Conde. Constructora General Contractor: Javier López Novoa. Ejecución Completion: 2013-2015. Fotografía Photography: Adrià Goula.
Suppliers list
Especialización: iluminación lineal: Luz Negra www.luznegra.net www.ledprofile.es info@luznegra.net
Contact
Esther Ortega Vázquez

David Pou Van den Bossche

Photography
Adrià Goula
Barcelona
www.adriagoula.com