Museums and exhibition spaces

Rodez. France

(0 ratings)

Museé Soulages

Rafael Aranda, Carme Pigem, Ramón Vilalta y Gilles Trégouët

FAD Awards finalist   International
Description Technical file

Valoración del Jurado

A series of sharp-shaped, CorTen-clad volumes cantilever out of a slope near the cathedral in the centre of Rodez, the native city of Pierre Soulages. Glass galleries link these differently proportioned windowless blocks, creating a strong rhythm. The exhibition halls and restaurant are lined up on the lower level following the incline of the slope, with a steep stair leading down from the entrance hall. Raw steel characterises not only the envelope of the concrete structure but also, with great consequence, the inner claddings, floors, and window frames, allowing the black and white colours of the paintings to display their sombre light.


Creating a museum for Soulages, the French painter of “light” that has so often inspired us, was, and is, a yearned-for dream. Soulages, in his birthplace, shows himself just as he is: his approach, his attitude and involvement. And the Forail, boulevard and backbone of a topography that dominates the city’s setting looking towards its distant mountains, aspires to be his place.

Thus, museum and landscape nourish each other, blended into one unit, like that of the painter and his work, displaying a wealth of relationships where nothing can now be taken away because everything belonging to this new created world is consubstantial. Work, museum and landscape: Soulages and Rodez.

Respectful towards the surrounding landscape, the museum building is structured according to a series of prismatic volumes with a rectangular floor plan. The gaps, or “slits” that separate the different volumes from each other seek to recall the traditional windows found in the nearby mountainous area of the Aveyron.

With views to the garden, the museum’s south façade does not exceed three metres in height, depending on the urban scale inherent to the neighbouring landscaped area, while towards the north the “boxes” look suspended above a path that borders a naturalised incline.

The external cladding is self-protecting Corten steel that, when oxidised, creates a protective patina. The nuances caused by the use of this type of material also somehow evoke the work of Pierre Soulages.

In the words of the authors, “Corten steel, whose patina bears the imprint of time, is perfectly integrated into the park’s vegetation-covered surroundings. It is not an inert aseptisised material. Furthermore, its colour range is reminiscent of the sandstone found in Rodez”.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Rodez. France. Autores Authors: Rafael Aranda Quiles, Carme Pigem Barceló, Ramon Vilalta Pujol, arquitectos (RCR Arquitectes) y Gilles Trégouët (arquitecto asociado a RCR Arquitectes). En colaboración Collaborating: Passelac et Roques Architectes (arquitectos asociados al proyecto), MAW, P.Maffre (arquitectos escenografía), Artec 3, M.Gines (diseñadores iluminación) y Y.Lodey (supervisión obra). Arquitectos técnicos Technical architects: Coordinador seguretat i salut: BECS, P. Lambin / OPC: OPMP, N. Moreira / Oficina de control: Bureau Veritas, Y.Cayssials. Equipo concurso Competition Team: D. Delarue, J.Puigcorbé, L.Rotolo, K.Fujii, A.Moura, A.Paulicelli, C.Kuczynski, A.Müller, S.Tarradas, A.Jacunskaite y O.Nouska. Equipo anteproyecto Blueprint Team: S.Figueras, J.Porovic, V.De Castro, P.Bourgade, C.Medina, C.Onisiforou, D.Delarue, P.Bolinches, N.Lopes y O.Rigal. Equipo proyecto Project Team: Exedra (A.Arraut, A.Buendía, P.Rodríguez), S.Figueras, J.Luaces y A.Vicente-Arche. Equipo obra Works Team: B.Fernández, Passelac et Roques: Y.Lodey, Exedra: P.Rodríguez. Consultorías Consultancy: Grontmij, P.Laugier, P.Cariven (ingenierías) / Thermibel, F.Fourel (acústica). Promotor Developer: Communauté d’agglomération du grand Rodez. Finalización de la obra Completion of the works: 2014. Superficie construida Built area: 6.100m². Fotografía Photography: Didier Boy de la Tour, Hisao Suzuki, Pep Sau.
Contact
Rafael Aranda

Carme Pigem

Ramon Vilalta

Gilles Trégouët

Photography
Hisao Suzuki
Premia de Dalt, Barcelona
Didier boy de la Tour