Urbanistic development and intervention on the landscape

Barcelona

(0 ratings)

Flat Zero

Eva Serrats y Francesc Pla

FAD Awards finalist   City and landscape
Description Technical file

The Jury's appraisal

Essential and minimal, this temporary flat for the homeless represents a small tipping point for the city where the street climbs a first step and provides an opportunity for coming back. We highlight the value of promoting and raising awareness of the problems inherent to the process of building with a zero budget.


This temporary flat intended for the homeless is essential and minimal and situated in Barcelona’s old district. It seeks to address the major housing problem in terms of flexibility, imagination and of course minimal budget.

Pis Zero (PZ) (Flat Zero) is a project devised at Barcelona’s Higher School of Design and Engineering (ELISAVA) as a result of some research conducted into the needs for temporary housing for the homeless and has been conceived as a model that can be repeated in other situations and locations.

PZ seeks to create a new residential typology based on the combination of different domestic spheres such as the main square, large room, pantry, services, volunteer housing and a day space for dissemination and training. It was designed with the intention of suggesting the essential connotations of a shared dwelling without losing the characteristics of versatility in a provisional or portable home.

Making the most of the hours when PZ is unoccupied, the project seeks to meet a second daytime use as a classroom or polyvalent meeting space for the training of volunteers and for educational visits.

In the main square space, at nightfall, the homeless are received by volunteers, who give them a welcome pack comprising a mattress, a blanket, a headrest and a portable lamp that allows them the possibility of moving around the flat without having to depend on the general lighting. The design of this space is inspired in public-square-type spaces and therefore includes elements that shape this type of space, as for example the bench and the fountain.

The element that is here given the name of bunk is a module that generates a continuous structure along the entire PZ and which, owing to its functional flexibility, creates a desirable spatial continuity. Its multiplicity of uses addresses different functions performed during the day as, for example and among others, sleeping, sitting or eating.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
+ on the same photographer
         
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Barcelona. Spain. Autores Authors: Eva Serrats Luyts, Francesc Pla Ferrer y Adrianna Mas Cucurell (arquitectos), Daniel Cid Moragas (historiador de arte) y Innovation Lab ELISAVA Escola Universitària de Disseny i Enginyeria. Colaboradores Collaborators: Judit Aguilar, Alicia Ripoll, David Domènech, TDI Enginyers, Xavier Ferrés, Javier Meliz y Jordi Ballesta. Empresas colaboradoras Collaborating companies: Esquerdes S.L., Toco Fusta, Ecomatalasser, Colt, K-Control Solar y Catal-Pur. Empresas patrocinadoras Sponsors: Isolana Fundació Privada, Lamp Lighting, Gabarró, AIA Salazar Navarro, Pcl, Decoinnova Pintores, LG, Forbo Flooring Systems, Orac Decor, Schüco, Persiana Barcelona, Sumace y Bruc Jardí. Ingeniería Engineering: AIA Salazar Navarro. Propiedad Ownership: Foment de Ciutat S.A. Promotor Developer: Arrels Fundació. Fotografía Photography: Eva Serrats Luyts.
Contact
Francesc Pla
Barcelona
Photography
Eva Serrats
Barcelona