Offices

Sevilla. Spain

(0 ratings)

Architecture practice in Seville

Guillermo Vázquez Consuegra, arquitecto

Description Technical file

We may confidently assert that, thanks to the sensitive treatment given to the heritage, the final result will join the illustrious paradigms that have to be applied when tackling this type of rehabilitation works.

The construction forms part of an ensemble of house built in the 18th century in the Arenal district outside the walls of the historic city, in front of the medieval shipyards and near the river Guadalquivir. They consisted of two floors and a mezzanine, with the lower one used as a port warehouse and the upper one as the owner’s home.
The house on which the work takes place features a basically rectangular, greatly elongated floor plan with two long party walls and facades giving on the Dos de Mayo and San Diego streets.
Before it was recovered it was divided into two houses by a thick wall running parallel to the main façade and had fallen into complete ruin, with only its two facades surviving. Inside the house a series of double arcades resting on robust stone columns (some dating from Roman times) patterned its internal space.
The only constructional elements that could be incorporated into the project were therefore the facades and the party walls as well as the system of arcades that has joined a new one to replace the load bearing wall that separated both houses, thus making it possible to construct a single space.
The key decisions of the project can be summed up into just two: the construction of a narrow service strip (staircase, lift, bathrooms, storeroom, etc.) resting against one of the lateral walls and the opening of a roof light that floods the whole interior in natural light from rooftop to ground floor.
Natural light thus becomes the principal material used to build the fluid and continuous, intimate and introverted interior space running vertically through all levels.
The new construction is finished off with a metallic structure that is left exposed, in which the lightened pillars and forgings made from pleated sheet metal define and organise the different spaces while sketching a subtle and delicate calligraphy that contrasts with the presence of the thick existing walls.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
       
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Sevilla. Spain. Arquitectos Architects: Guillermo Vázquez Consuegra (proyecto y dirección de obra). Arquitectos Técnicos Technical Architects: Marcos Vázquez Consuegra (proyecto y dirección de obra) Colaboradores Collaborators: Jorge Vázquez Consuegra, Eduardo Melero y Ignacio González, Eduardo Martinez Moya / Edartec (estructuras), Insur J.G (instalaciones), Talleres Vázquez (carpintería y cerrajería) Año proyecto Project date: 2007. Ejecución Execution: 2014. Superficie construida Built area: 680 m². Fotografía Photography: Fernando Alda
Contact
Guillermo Vázquez Consuegra
Sevilla
Photography
Fernando Alda Calvo
Sevilla
www.fernandoalda.com