Architecture for culture

Sevilla. Spain

(0 ratings)

Congress Hall of Sevilla

Guillermo Vázquez Consuegra, arquitecto

Description Technical file

The manner of addressing the appropriate relationship between the new Congress Hall and the existing Trade Fair site became the capital theme of the project given the determination to build a new autonomous building that would at the same time be perceived as an episode connected to the host building.
In accordance with the project’s general strategy, the Congress Hall entailed the construction of two large articulated pieces: a horizontal platform raised above the ground at a sufficient height to allow vehicles through, and a second piece that gently ascends on a ramp to reach the level of that platform.
The ramp piece, which rests on the existing building, configures the necessary transition space between the building and the street. This is a covered outdoor space, an atrium and antechamber to the new building, a space with great potential and one able to respond to requirements that have yet to be defined. In the daytime it is configured as a space for meetings, for relations, the main access to the auditorium, to the exhibitions… at night it is transformed into a great luminous screen, a giant information panel. This access space rises gently to the building’s vestibule situated on the platform holding the different pieces that shape the Congress Hall programme.
Resting on this platform, the different pieces of the programme have been organised: a divisible auditorium with capacity for more than 3,500 seats, catering and restaurant zone, polyvalent rooms and administration, shaping a stratified, permeable and transparent structure in a fluid, continuous space crossed by walkways, ramps and stairs in which the presence of the interior palm tree garden plays an active role in organising the space, clarifying circulations and facilitating the user’s orientation.
The interior space of the great vestibule, which is fluid and festive, constitutes the matter that formalises the north-facing façade on to the city through large glass walls that offer a vigorous and contemporary image. The internal courtyard, with all its attributes, and the atrium, an outdoor transition space between the street and the building, will be the key arguments that will allow the project to fit into the architectural culture of the city of Seville.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
       
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Sevilla, Spain Arquitectos Architects: Guillermo Vázquez Consuegra (Vázquez Consuegra). Arquitectos colaboradores Collaborators architects: Romek Kruszewski (coordinador concurso), Alberto Veiga, Stefan Häring, Marie Lettermann, Fabrizio Barozzi y Gabriel Verd.(concurso); Alberto Veiga, Stefan Häring y Laura Moruno (coordinadores proyecto), Marie Lettermann, Ana Inacio, Cristina Pérez, Inmaculada García, Magdalena Domoslawska, Martha Foss, Sandra Polonio, Jeff Geisinger, Francisco Calvo, Alberto Altini, Marcin Sapeta y Asia Jedrus (proyecto), Elena Laredo (mobiliario); Laura Moruno, Pedro Hébil, Kathia González, Nicholas Paul Veint, Christoph Haralter, Juanjo Baena y Kristian Solaun (dirección de obra). Arquitectos Técnicos Technical Architects: Marcos Vázquez Consuegra Arquitectos Técnicos colaboradores Collaborators Technical Architects: Ignacio González y Marta Sivianes (dirección de obra). Colaboradores Collaborators: Juan Calvo / Pondio Ingenieros (proyecto estructuras edificio), Eduardo Martínez Moya / Edartec (proyecto estructuras aparcamiento), Ayesa (instalaciones y estructura dirección de obra), Higini Arau (acústica), García Diéguez Consulting (infraestructura escénica), Paco Pérez Valencia (asesoramiento artístico) y Teresa Galí (paisajismo). Promotor Promotor: Consorcio Palacio de Exposiciones y Congresos de Sevilla. Constructora General Contractor: UTE Fibes: Heliopol, Inabensa y Acciona. Superficie construida Built area: 40.041m² (edificio), 24.760m² (aparcamiento) y 29.270m² (área urbanizada exterior). Año proyecto Project date: 2003-2005. Ejecución Completion: 2008 - 2012. Fotografía Photography: Duccio Malagamba y Fernando Alda.
Contact
Guillermo Vázquez Consuegra
Sevilla
Photography
Duccio Malagamba
Barcelona
Fernando Alda Calvo
Sevilla
www.fernandoalda.com