Multi-family dwellings

Pamplona. Spain

(0 ratings)

Block of flats for rehousing in Pamplona’s Historic Quarter

Carlos Pereda Iglesias y Óscar Pérez Silanes, arquitectos

FAD Awards finalist 2014  Architecture
Description Technical file

The jury’s appraisal
Far from using mimetic, historicist or picturesque languages, the project very seriously and sensitively assumes the relationship between the new and the pre-existent through an architecture that succeeds in establishing a new place and a new atmosphere through the dialogue and coexistence of two presences, resorting to a new language when it becomes necessary to do so.


The project is situated on the northern limit of Pamplona’s Historic Centre, at the end of the plateau on which it stands, next to the ring road, on the edge of the walled enclosure, and was part of an urban planning process of great interest. The new construction, which occupies the demolished site of another one, was meant to close off the existing city block and face a new urban gap, a newly-generated square above the wall. As a result of the difficult economic situation, this urban planning development was delayed and later turned into a semi-private venture that made the initiative viable.

This intuitive project seeks to appear as the union of two parts, following the guideline of the historic quarter, in which the sum of parts generated in the public space shapes the city blocks. This ensures a more natural integration, with its facades, its scale, fragmentation and composition providing some degree of urban continuity to what was there before.

Beyond more organisational issues and others such as the attention paid to the scale, the fragmentation and adding of parts, the project has to do with the colour and texture of its finish, which seeks to coexist with the old, with the patina of time turned into already worn-out matter. It has to do with the design and composition of gaps, with the emptying of the corners and the artifice of gravity. With the colour and material austerity that speaks of the passage of time, of its dry outline, of avoiding the superfluous elements that time ends up erasing, as an integrating mechanism and how all of this will materially adapt to the “speed of time” of what is already present. And how the architectural work enters into a correlation of events in time of what has happened here, understanding its activity as part of a chain.

The ground floor is intended for two retail premises connected to the public space, located on either side of the communication nucleus. One of them had a pre-existing 16th-century vaulted basement space incorporated into it, as the regulations required it to be preserved.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
       
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: C/ Descalzos 24, Pamplona. Spain. Arquitectos Architects: Carlos Pereda Iglesias y Óscar Pérez Silanes (Pereda Pérez Arquitectos). Arquitecto Técnico Technical Architect: Atec. Colaboradores Collaborators: Teresa Gridilla. Propiedad Property: PCH Pamplona Centro Histórico, Ayuntamiento de Pamplona. Constructora Builder: Construcciones A. Erro y Eugui. Supercie solar Site area: 142,48 m2. Superficie construida Building area: 655,78 m2. Proyecto Design: Agosto 2010. Ejecución Construction: Junio 2013. Fotografía Photography: Pedro Pegenaute
Suppliers list
Ebanisteria: Decona www.decona.es administracion@decona.es
Contact
Carlos Pereda Iglesias
Pamplona, Navarra
Oscar Pérez Silanes
Pamplona, Navarra
Photography
Pedro Pegenaute
Barcelona
www.pedropegenaute.es