Family houses

Santiago de Compostela

(0 ratings)

Casas Reais, reform of a dwelling in the historic centre of Santiago de Compostela

Concheiro de Montard, arquitectos

Description Technical file

This intervention in the historic centre of Santiago de Compostela succeeds in transforming a dwelling fragmented into small rooms into a single luminous space as part of a design that seeks to provoke a rereading exercise between the old and the new.


The first objective of this intervention consists of understanding the existing dwelling – a space fragmented into small rooms and with little light – as a single, luminous space. To this end the authors decided to boot its lighting possibilities by making the most of the only two existing sources of light: the north-facing gallery and three small east- and west-facing openings perforated in the thick stone walls. On one hand the house opens on to the gallery, incorporating the light and vistas of the historic centre landscape into the dwelling. On the other, the small existing windows are perceived simultaneously, thus creating a space with pleasant luminosity that changes in the course of the day.

On the basis of these new conditions, the dwelling is configured as a collection of spaces endowed with a specific character and placed in continuity so that they all benefit from the relationship between the different sources of light. The different rooms are formalised through articulations and dilations of the space through the design of the furniture. There is thus always a foreground, the room, and a secondary and tertiary background of successive rooms that bring density and depth to the space.

The furniture stands away from the shell to allow it to be perceived in continuity. The stone wall, with its lime mortar texture, is displayed in its full length, connecting the sequence of living room-kitchen-bedroom spaces. The new continuous joinery, smooth and satin-finished, organises the living room-entrance-dressing room-studio.

Three pre-existing rooms enter into a dialogue with the new spaces, giving the dwelling its own character. The stone lareira becomes a resting place in the studio, the hydraulic tiles of the original kitchen are shifted to create a tapestry that extends to the new kitchen space and the gallery is visually incorporated into the interior space through the new joinery which acts as a filter.



add to my library

Share |

 

0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Santiago de Compostela, A Coruña. Spain. Arquitectos Architects: Concheiro de Montard, arquitectos. Colaborador Collaborator: Maria Pierres. Constructor Constructor: Rehabilitacións Trabecón. Estructura Structure: E³ arquitectos. Superficie Area: 89 m2. Fecha Date: 2012. Fotografía Photography: Luis Díaz Díaz.
Contact