Family houses

Formentera

(0 ratings)

Can Manuel de'n Corda

Daniel Redolat y Marià Castelló, arquitectos

Description Technical file

This intervention, undertaken in surroundings of high landscape and historic value, is confirmation that an intelligent and subtle architecture can permit the coexistence of both historical and contemporary typologies within a framework of mutual respect and interaction.

The intervention takes place on a rustic plot covering a surface of 19,060 m2 in the vicinity of Cap de Barbaria, in the western part of the island of Formentera. The most significant landmarks, which have been maintained and boosted by the project, are a small pine and savin juniper forest located in the western part of the plot, together with the old house of Can Manuel de’n Corda, which meets the standard layout of the popular domestic architecture built in Formentera between the late 18th century and the mid 19th century.

The extensive functional programme that conditioned the works has been arranged in a way that, while making the most of the urban planning parameters permitted by current byelaws, affects as little as possible the volumetry of the pre-existing construction. This was possible thanks to a fragmented volumetry on the ground floor that, adapting to the topography, maintains intact the most characteristic facades of this architectural typology. The project makes use of the headwalls, which were originally blind (northeast and southwest facades), to build the connections with the newly-created parts and to make the new openings that will make better use of the natural light.

Noteworthy in the volumetry of the enlargement are the visuals that cross the building through the interstices between the different orthogonally-shaped modules configuring the 4 en-suite bedrooms of the ground floor. Of these interstices, the most important one is the transparency in the contact point between the enlargement and the traditional home. This subtle contact helps to clarify the limits of each construction.

On a material scale, the proposal has been formalised through a reduced palette of materials. The interior space of the traditional dwelling stands out, as the original walls have been left exposed. They are made from local stone bound with lime mortar, partially reinforced with a new shell of vertical panels that house the installations and indirect lighting. In the enlargement zone, the sloping forgings of the rooms have been left without cladding, with the concrete exposed. Also in the bedrooms the beds, headboards and wardrobes have been built in as an additional part of the architecture.

The choice of furniture includes Mediterranean design classics such as the Torres Clavé armchairs or the Cesta light by Miquel Milà, as well as traditional esparto chairs made by local artisans and bespoke furniture built mostly from iroko wood in a natural finish.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
       
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Formentera. Spain. Autor Author: Daniel Redolat + Marià Castelló. Colaboradores Collaborators: Marga Ferrer, Agustí Yern, Albert Yern, Sonia Iben Jellal, Ferran Juan y Javier Colomar. Constructora General Contractor: Construccions Pep Sala. Realización Completion: 2012. Plazo de ejecución (meses) Completion: 5 meses. Superficie Area: 595,3 m2. Fotografía Photography: Estudi Es Pujol De S'Era.
Contact
Marià Castelló
Formentera, Illes Balears