Restaurants and bars

Valladolid

(0 ratings)

Wabi-Sabi Tavern

Sandra Tarruella, interiorista

Description Technical file

A profound study of the building’s section, which allows the space to be optimised, together with the clever appearance of an element designed with fish-related motifs that visually connects it as a whole, characterise this exercise in interior architecture.

Wabi Sabi is a Japanese tavern in Valladolid founded with the ambition of mixing the tradition of Valladolid’s bars with Japanese cuisine. This new project by the brothers Javier and Antonio González García (Los Zagales de la Abadía) and Mariola López is located in premises in the centre of Valladolid in which there was already a restaurant with a strong minimalist component that did not fit into the desired concept. This is why, with the aim of transforming this existing space into a typical Japanese tavern, the starting point was to strengthen a multiple experience with references to its culture.

The premises, divided into two floors, visually link the access floor with the basement through a double space and a large central staircase. The programme adapts to this organisation, creating a Japanese tapas bar on the access floor in visual contact with the street while the existing basement is reserved for à-la-carte meals as it is more comfortable.

The access, which was previously located on plaza Martí Monsó, was changed to calle Comedias with the aim of creating a new tapas and kebab tasting area that is visible from the street and that would lead the client to the bar and the sushimen, strategically located behind the staircase that leads to the basement.

In the tapas area, the bar and sushiman post are in sawn natural oak while in the back part of the bar are the storeroom and product display on oak shelving that is partially closed off by sliding Japanese panels in wood and backlit parchment that flood the perimeter of this zone in light given its lack of natural light.

The rest of the wall cladding has been given a colour boost, as in the case of the wall that, painted in an intense cauldron colour, serves as a base for the written list of tapas and kebabs next to the bar. In addition, in the new tasting area, the back wall has been clad in a mural formed from traditional walnut wood geisha shoes to provide the warmth and the texture that take centre stage in the space.

Finally, in the double space, a school of parchment fish, illuminated and typically found in Japanese cuisine such as the puffer fish, tuna or catfish, form a sculpture that emerges from the basement floor and ends in the façade giving on to the square, attracting the attention of the passers-by and visually connecting all the levels of the restaurant. This is undoubtedly the star of the project, the attraction that gives out a warm light on both floors.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
         
         
 
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Plaza Martí y Monsó con calle Comedias,Valladolid. Spain. Autor/es Author: Estudio Sandra Tarruella interioristas. Responsable proyecto Project Leader: Ricard Trenchs, Elsa Noms. Colaboradores Collaborators: Anna Torndelacreu, Paula Sebastián. Fecha de ejecución de la obra Works execution date: Octubre 2012-Marzo 2013. Superfície de actuación Area: 267,98 m2. Promotor Client: Taberna Jatoma. Constructora Constructor: G10AM. Fotografía Photography: Meritxell Arjalaguer.
Contact
Sandra Tarruella
Barcelona
www.sandratarruella.com