Restaurants and bars

Valencia

(0 ratings)

Central Bar

Francesc Rifé Studio

Description Technical file

Functionality, formalisation and sensitivity in regard to the finishes and their implementation characterise this intervention in a setting of environmental and historical characteristics of great value.
Situated in emblematic surroundings, the Central Bar fulfils the functions of the traditional establishments situated in market halls, with the added value of a refined and contemporary design.
The bar features a perimeter bar that allows for direct contact with the public. In addition, the kitchen is clad in glass to allow the diners to observe the work going on in it. Finally, a closed space in the back part of the island-container houses the cold stores and the storeroom.
The essence of the project is the reinterpretation of the use of ceramics, part of Valencia’s building idiosyncrasy, which has been used to clad the walls and the bar while reminding us of the market’s origins. The simplicity of the base material, terracotta, draws a parallel with Ricard Camarena’s cooking, which stands out for its simplicity and the use of top-quality staples and foodstuffs.
Playing with the texture of the ceramic and its different finishes gives personality to the space. In this regard, in some areas the pieces (10 x 10 cm) have been laid back to front to create an interesting irregular texture in a clay colour. In others the pieces have been arranged to make visible their front part in a vitreous black colour, helping to integrate the rest of the materials and colours.
The black ceramic pieces combine with others in the same colour to create a lattice, which is highly characteristic of old Mediterranean constructions.
Grey-colourd glass has been fitted in the kitchen area, which combines with another highly characteristic element of hospitality establishments, brushed stainless steel, with both of them contrasting with the warmth of the ceramic.
The Twone stools designed by Francesc Rifé for the firm Ziru are in black-tinted beech wood and upholstered.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
         
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Mercado Central, Valencia. Spain. Autor Author: Francesc Rifé Studio. Colaboradores Collaborators: Francesc Rifé Studio. Fecha de ejecución de la obra Works execution date: Jun-Ago2012. Superficie Area: 66.5 m2. Diseño Gráfico Graphic Design: Francesc Rifé Studio (señalética y rotulación Signage and labelling). Fotografía Photography: Fernando Alda.
Contact
Francesc Rifé
Barcelona
www.rife-design.com
Photography
Fernando Alda Calvo
Sevilla
www.fernandoalda.com