Restaurants and bars

Barcelona

(0 ratings)

Pakta Restaurant

Oliver Franz Schmidt y Natali Canas del Pozo, arquitectos

Description Technical file

An explosion of colours envelops this space like a second skin, embodied through a direct reference to a Peruvian loom to contrast with the austerity inherent to Japanese culture.

Pakta means “union” in the Quechua language originating in Peru, the union of two cultures in this case, of two cuisines, Peruvian and Japanese. The design of the space undertaken by El Equipo Creativo is also based on this idea, understanding that the basis of Nikkei cuisine is Japanese but enveloped in Peruvian flavours, colours, traditions and ingredients. With this premise, the base elements of the restaurant such as the bars, the kitchen and the furniture have been designed with a clear reference to the architecture of the traditional Japanese taverns.

The small, elongated premises with a diminutive façade led us right from the start to tackle the project from the point of view of making the most of the space. The working areas are divided into three parts:

In the access, the sake and pisco bar also operates as a filter between exterior and interior. It is built from a three-dimensional wooden framework that serves as as a shelf unit, a visual filter and a display for products. In the street the bar becomes the façade and welcomes guests with a composition of worn colours, Japanese lamps, graphic elements and a small selection of products on display. To enter the restaurant the client crosses the wooden framework before stepping into the dining room.

Presiding over the dining area is the sushi bar. In construction terms it is a conflicting element with the sake and pisco bar, comprised of three heavy and luminous stone pieces in which the sushiman work steadily yet unhurriedly, directly serving the clients sitting around them. Dividing the bar into separate “stones” and raising them from the floor helps to contain the reduced scale of the establishment and to create a strange feeling of lightness among the heavy elements.

Closing off the space at the end of the dining area is the kitchen, which is conceived as a light box that gives a glimpse of the activity of the chefs through a skin composed of glass panels with different degrees of transparency.



add to my library

Share |

 

+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Location: Calle Lleida 5, Barcelona. Spain. Cliente Client: grupo BCN 5.0: Albert y Ferran Adria y los hermanos Juan Carlos, Borja y Pedro Iglesias. Diseño interior Interior Design: El Equipo Creativo, Oliver Franz Schmidt + Natali Canas del Pozo. Colaboradores de proyecto Collaborators: Lucas Echeveste Lacy, Cristina Huguet, Mireia Gallego. Proyecto Iluminación Lighting Project: El Equipo Creativo + BMLD Architectural Lighting Design (Birgit Walter y Dalis Medina). Diseño gráfico Graphic Design: Chickenbox Studio. Project Manager: Sánchez Guisado Arquitectos. Fotografía Photography: Adrià Goula.
Contact
Photography
Adrià Goula
Barcelona
www.adriagoula.com