Hotels

Valencia

(0 ratings)

Caro Hotel

Francesc Rifé, interiorista

Description Technical file

Craftsmanship and the ability to adapt to the architectural pre-existence, together with a high standard in the design of its interiors, characterise this intervention in a building that is significant in the history of the city of Valencia.

The building, officially recognised as a Monument Hotel, is comprised of the sum of elements and cultures contributed by its various dwellers, starting from an initial structure marked by an important Almohad wall of around 15 metres in height built in the 12th century that crosses the entire building longitudinally. In addition the great staircase, located in the main lobby and dating from the early 19th century, has acquired a transcendental role as the pivot that generates the spaces. Next to this staircase is a mosaic from the 1st century BC representing the horn of plenty, a symbol and emblem of property. Finally, a segmental arch opens up the way towards the Meta Bar zone adjacent to the lobby and towards the outdoor terrace.

Its monumental façade, which is also protected by the Heritage Department, sketches out the style of the era, with its cornices, its high openings, its restored porticoes and an important solid wood door. These constitute some of the most characteristic architectural elements of the building, whose ashen colours contrast with a light and luminous interior.

The lobby, the hotel’s first functional space, is arranged as a distributor space towards either reception, integrated like a light box inside the original exposed brick wall, or the staircase, which leads to the first rooms and the library. The importance of the architectural and structural elements justifies the use of neutral materials such as floors in burnished resins in very light colours, “Arabescazo” marble for the bar, walls in an identical colour to the floors, with the idea of maximum integration and partly neutral furniture (Claire collection by Uno Design, created by the authors).

The Hotel, which also operates as a small museum that subtly displays pieces of great importance, such as the above-discussed mosaic, is based on existing historical columns, coffered wooden ceilings or small vessels housed in glass cases with the idea of plastically integrating them into the very walls, floors and ceilings of the newly created spaces.

The 26 rooms that comprise the hotel are all different. The complexity of the spaces has led to each rest space requiring a special and differentiated treatment. The existence of elements of historical and heritage value has conditioned the internal distribution to such an extent that all the rooms display a different spatial solution.

Concrete floors in a mink colour and walls in the same hue contrast with the earthy colours of the old walls in brick and stone and with the tinted oak wood furniture and gloss lacquers, also in the same shades. The lighting, both in the bedrooms and in the rest of the hotel, is extremely warm, much of it in a bespoke design, such as the fixtures and the House table lamp models by Uno Lighting and others with classic lamps such as the Parentesi by Flos, the Fortuny by Pallucco or the Luminator also by Flos…



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
         
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización Site: Valencia. Spain. Autor Author: Francesc Rifé Studio. Colaboradores Collaborators: Francesc Rifé Studio. Fecha de proyecto Project year: 2009. Fecha terminación Completed: 2011. Plazo de ejecución (meses) Plazo de ejecución (meses): 36 meses. Superficie Area: 2000m2. Diseño Gráfico Graphic Design: Francesc Rifé Studio (señalética y rotulación). Fotografía Photography: Fernando Alda.
Contact
Francesc Rifé
Barcelona
www.rife-design.com
Photography
Fernando Alda Calvo
Sevilla
www.fernandoalda.com