Sports facilities

Terrassa, Barcelona

(0 ratings)

Reform and enlargement of the Social Headquarters of the Atlètic Terrassa Hockey Club

Xavier Vancells, Jaume Armengol, arquitectos

Description Technical file

A process involving the emptying and perimeter construction on existing edifices allows a suggestive space to appear, characterised by the powerful presence of an umbraculum terrace that facilitates its incorporation into the landscape.

The sports installations of the ATHC, built in the year 1952, are situated in a privileged landscape directly connected to the Natural park of Sant Llorenç del Munt. Its proximity to the conurbations of Terrassa, Matadepera and Sabadell give the complex a strategic position with a great deal of potential, characterised by its location in the centre of a consolidated pine grove that generates a pleasant microclimate and in which the different activities have been taking place. Immediately next to the building is the main hockey pitch of the club, with an evident functional interaction having been created between both.

The existing construction consists of two volumes built at two different times: a first U-shaped volume containing the bar-restaurant area and generating an outdoor public space and a second volume with a hexagonal geometry containing several meeting rooms and offices.

The intervention on the building has been undertaken according to three project strategies: subtraction, interaction and “boucle”.

Subtraction entailed emptying the premises of the existing building to generate a new space of undefined characteristics that has ultimately become an ample and central social space.

The interaction takes place around the central void and consists of a new perimeter construction holding the new premises.

Finally, the “boucle” entailed inserting an internal ramp situated between the two existing volumes, activating the connections with the surroundings via an umbraculum terrace that has become a dominant place from which to follow the competitions.

The perimeter roof has been fitted with maximum attention to the existing trees and has been turned into a walkable awning that integrates into its surroundings. The edge-overhang of the awning, built from ochre-coloured deployé sheet metal, operates as a solar filter for the interior spaces and generates a colourful synergy with the existing pine grove, with full integration into the colour of the leaves and bark of the trees.

The low cost of the material execution of the project and the flexible character of its spaces decisively condition the development of the proposal, while the use of laminar glass for the enclosure has the objective of working with light as an essential construction material. The level of light in the interior spaces situated on the perimeter is attenuated with the purpose of intensifying the perception of the outdoor light and the nearest vegetation. The layout of the different glass enclosures in the project blurs the separation line between interior and exterior spaces.



add to my library

Share |

 

Plans and other extras
+ on the same author/s
   
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Emplazamiento: Terrassa, Barcelona. Autores: Xavier Vancells, Jaume Armengol, arquitectos. Colaboradores: Antonio Vagace, Jordi Bosch, Victor Lacima, Manu Pagès, Jordi Ubach, David Brufau, Montse García. Estructura: Josep Florència. Instalaciones: RC Enginyers. Arquitecto técnico: Josep Malgosa / Josep Sánchez. Promotor: ATHC- Atlètic Terrassa Hockey Club. Fotografía: Jordi Bernadó.
Contact
Xavi Vancells
Barcelona
www.xvarquitectura.com
Jaume Armengol
Barcelona
www.bammp.com
Photography
Jordi Bernadó
Barcelona
www.jordibernado.com