Various architectures

Bobadela, Lisboa. Portugal

(0 ratings)

Reform and expansion of the Residential Hospital do Mar

Pinearq. Albert de Pineda Álvarez, arquitecto

Description Technical file

The building is a residential hospital dedicated to providing medium-term care and rehabilitation. The experience of this architect with hospitals has been placed at the service of this building, which stands out for its various communal spaces, as it is viewed more as a residence than a hospital. The intervention consists of the partial refurbishment of the existing building and the extension of a new wing with a new three-storey volume and an L-shaped basement, in order to take maximum advantage of the natural light.

The building of the Residential Hospital do Mar is situated in a low-density district in the city of Bobadela-Loures in Lisbon. The plot covers around nine thousand metres square and enjoys excellent vistas of the estuary of the river Tagus. The site is occupied by an historic building that had to be conserved, and is situated next to gardens with a high landscape quality that create a friendly and domestic environment for the patients and which are made full use of for therapeutic ends.

The intervention has consisted of the partial refurbishment of the existing building and the extension, with a newly-built wing.
Of the existing building, the part of greatest architectural interest has been refurbished and the rest has been demolished. The renovation has been undertaken by assigning to the existing building a series of uses that are compatible with its conservation and its historic characteristics, like the cafeteria, lounges and therapy areas and administrative offices.

The new volume boasts three floors plus an “L”-shaped basement linked to the refurbished building. On the ground, first and second floors a hospitalisation unit has been planned that operates as an independent section. Each floor has a control, a dining room, service zone and adapted healthcare installations. The “L” shape of the building allows a higher number of rooms to face south and the vistas of the river.
The basement houses the general services of the hospital, such as loading and unloading, kitchen, general store, morgue, laundry, waste unit and installations. The loading and unloading bay has been designed with an independent access through a cargo patio.

On the ground floor is the access for pedestrians and vehicles. On this floor are the most public sections of the building, such as the entrance hall, reception, bar/cafeteria (renovated part). The new section, on the same floor, has three inpatient units with 31 double rooms and a single room (isolation) with direct entry and exit to and from the garden.
On the first floor of the renovated building is a multiuse / medical consultation room, occupational therapy rooms and rehabilitation and the hairdressing / chiropodist service. The same floor houses the second of the inpatient units, with 31 double rooms and an individual room (for isolation).
On the second floor of the renovated building are the management rooms, a polyvalent room, meeting room, all the administrative areas and a reserved zone of rooms for residents. On the same floor is the third of the inpatient units, with 26 single rooms for Alzheimer patients, with innovative treatments in this field in order to boost physical mobility and cognitive stimulation in the patients.
The roof accommodates part of the installations of the building, situated on the sloping part of the renovated building.

The elevations have been resolved with the principal objective in mind of allowing light and sun into all the rooms in the new part of the building. For this reason, the elevations are glazed in fifty percent of their surfaces, with sliding wooden slatted panels that allow light and clarity to be controlled. Wood, glass and single-coat render in colours are the predominant materials.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
     
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Emplazamiento: Rua dos girassóis, 381. Bobadela, Lisboa. Portugal. Autores: Pinearq. Albert de Pineda Alvarez, arquitecto. Colaboradores: Paula Pestana, Marc Gomà, Juan García, Estanislao Rodríguez, Patricio Martínez, arquitectos, Pecnon gabinete de estudos e projectos, estructura, Tecnica e projecto de engenheria Tec Proeng, instalaciones. Constructora: HCI Construções. Promotor: Espírito Santo Saúde. Fotografía: FG + SG Fotografia de Arquitectura. Fernando Guerra.
Contact
Albert De Pineda Álvarez
Barcelona
www.pinearq.com
Photography
Fernando Guerra (Estudio FG+SG)
1900-271 Lisboa, Portugal
www.fernandoguerra.com