Restaurants and bars

Manresa. Barcelona

(0 ratings)

Nuba Restaurant

Francesc Rifé, interiorista

Description Technical file

Situated in the part of the town of Manresa, where most of the Universities are located, it seeks to provide a service to different groups either with a tapas-based fast food system or the more traditional system of a room to sit down it without losing sight of the restaurant philosophy of serving highly varied small dishes. The project is executed in old industrial premises measuring three hundred metres square, totally closed off to the outside, with access via a lateral that has currently been refurbished as a small outdoor car park and is used as a supplier access.
The concept started with totally opening the facade to the outside, an action that had to be counteracted with a metallic lattice integrated in the actual openings and installed at random to achieve the movement that was previously lacking in the building. Also intercalated in this species of grading are backlit structures that subtly feature the sign of the establishment.
Interior layout. The entrance to the premises is situated in the central part of the building to clearly mark two restaurant zones, the fast food area and the sitting-down dining area. It leads to a small glazed hall metallically delimited with the same system of irregular lattices based on intercalating platens and rectangular tube on different planes and on the same axis. The grey-coloured glass creates a less aggressive interior atmosphere with regard to the natural light that always dots the space.
Once through the entrance the interior is accessed, where a reception desk situated within the same structure as the bar distributes the clients towards the different wings of the establishment. The bar/desk has been designed in Zimbabwe black granite as a continuation of the entrance floor; the rest of the flooring is in sand-coloured epoxy resins.
The east wing, or bar and tapas zone, is distributed by means of a bar at which one can sit to taste the tapas and a series of tables situated longitudinally in the space with views of the outside. The zone behind the bar has been built by means of black sheet metal to achieve a neutral backdrop, giving way to the back part of the kitchen, which can be glimpsed through the central pivoting door and the glass wine rack where one of the preparation areas of the kitchen is situated. The lighting of the bar zone has been designed with a tubular profile system integrated into the ceiling of the premises to achieve a greater longitudinal feeling of the space.
The wine cellar area, which is left visible, operates as a backdrop for the mentioned reception area. It too has been designed with the same enclosure system as the access zone, integrating the door in the lateral and designing a system of metallic shelves for storing the wines. In the back part of the cellar is a private area that can be closed by means of a great sliding door, plus an access to the kitchen, with refrigeration and storage zone.
The west wing or dining area is distributed along a continuous bench running longitudinally along the facade and designed in iron sheeting, partially upholstered to strategically situate the tables. The rest of the space is partially divided into three semi-spaces by means of a wooden lattice that allows a glimpse of everything while achieving a relative visual partiality besides improving the acoustics of the establishment.
A private area in the back part has been delimited by the same enclosing system plus a grey glass like those in the facade. The rest of the cladding is shaped by means of segments with different proportions to somehow recall the lattice that takes centre stage throughout the premises. Its sand colour seeks to integrate it fully with the resin floor.
The design of a large lamp that runs continuously throughout the restaurant unifies its two areas and permits the optimal concentration of light on the tables, thus achieving a far more interesting atmosphere.
The lavatory zone is situated in an attached annexe accessed via another interior lattice like those in the facade, and has been treated with the same cladding criterion of thin monochromatic vertical segments and resin floors.



add to my library

Share |

 

+ on the same author/s
         
         
         
+ on the same photographer
         
         
     
0 comments


Do you want to write a comment?
Login to start session.
Localización: Manresa. Barcelona. Arquitecto: Cristian Quintín. Interiorista: Francesc Rifé. Fotografía: Eugeni Pons.
Contact
Francesc Rifé
Barcelona
www.rife-design.com
Photography
Eugeni Pons
Lloret, Girona
www.eugeni-pons.com